Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Nivell avançat

  Online   Subvencionat Salut

Dates online

Del 04/02/2025 al 12/03/2025

Hores online

20 h

Descripció:

Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (AIA’s) són reaccions adverses als aliments, atribuïbles a la ingesta, el contacte o la inhalació d’un aliment, o algun dels seus components.

En aquesta formació coneixerem la legislació sobre Informació Alimentària, i practicarem des de la gestió del risc.

Dirigit a:

Situació laboral

  • Persones treballadores en actiu, aturades o autònoms.
  • Les persones que treballin a l'Administració Pública serà necessari que ens facin arribar un certificat expedit per la responsable de RRHH conforme la persona que vol realitzar la formació no està inclosa a l’àmbit d’aplicació dels acords de formació de les Administracions Públiques.

Ocupacions i llocs de treball relacionats

  • Cambrers i cuiners propietaris.
  • Cuiners, en general.
  • Preparadors de precuinats i cuinats.
  • Cambrers de barra i/o dependents de cafeteria.
  • Cambrers de sala o caps de rang.
  • Cambrers, en general.
  • Vigilants de menjador escolar.
  • Cambrers de vaixell.
  • Auxiliars de cuina.

A nivell tècnic

  • És necessari tenir un domini elemental en l’ús de la tecnologia.
  • Recomanem utilitzar un ordinador de sobretaula o un portàtil, per facilitar la lectura del material pedagògic i fer les activitats amb comoditat.
  • Connexió a internet.

Continguts:

MÒDUL 1. Riscos alimentaris (8h)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Conceptes generals
    • Reaccions adverses als aliments. Classificació.
    • Intoleràncies.
    • Al·lèrgies.
    • Anafilaxi.
    • Situacions de risc.
    • Identificació d'al·lergògens.

  • Gestió del risc.
    • Principis bàsics.
    • Diagrama de gestió.
    • Bones pràctiques.
    • Contaminació creuada.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Preocupació pels potencials perills de contaminació alimentària de totes les operacions efectuades a la indústria o àrea assignada.

MÒDUL 2. Aplicació pràctica de la normativa d'etiquetatge (12h)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Aplicació pràctica del reglament d'etiquetatge de productes alimentaris. "Etiquetatge nutricional".
    • Introducció al Reglament 1169/2011.
    • Etiqueta i etiquetat.
    • Responsabilitats.
    • Informació alimentària obligatòria.
    • Denominació de l'aliment.
    • Llistat d'ingredients.
    • Substàncies i productes que poden produir al·lèrgies o intoleràncies.
    • Quantitat de determinats ingredients.
    • Quantitat neta.
    • Data de durada mínima i de caducitat.
    • Condicions especials de conservació o utilització.
    • Nom, raó social i direcció de l'operador.
    • País d'origen i lloc de procedència.
    • Forma d'ús.
    • Grau alcohòlic.
    • Lot.
    • Distintius d'origen i qualitat agroalimentària.
    • Informació nutricional. Etiquetatge nutricional.
    • Aplicació pràctica de normatives sectorials.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Responsabilitat en la legislació que emana de les diferents administracions que afecti la indústria alimentària, i la seva aplicació per assegurar el compliment de les especificacions requerides.

Objectius:

Objectiu general

Analitzar els coneixements bàsics sobre les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries.

Objectius específics

  • Identificar els riscos alimentaris i la seva forma de gestió.
  • Distingir els requisits de la legislació específica i saber atendre les necessitats específiques de les persones amb al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries.

Metodologia:

L’organització permet treballar de manera asincrònica, és a dir, cada persona pot fer el curs en l’horari que li vagi millor, sempre que respecti les dates d'inici i final de cada activitat. 

El curs està pensat perquè els alumnes hi dediquin unes 5 hores a la setmana. Es recomana connectar-se a la plataforma cada dos o tres dies.

Durant tot el curs, tindràs el suport de la tutora i de la coordinació tècnica. Els dubtes es respondran tan aviat com sigui possible, i com a màxim en 48 hores (excepte si envies la consulta en divendres).

Avaluació continuada i certificació

Cal fer totes les activitats dins dels terminis establerts. Si algú no pot complir els terminis, ha de dir-ho abans a la tutora del curs, que decidirà si es pot fer una excepció.

Els terminis són setmanals: els mòduls s’obren cada dilluns, i les activitats s’han de fer abans del diumenge a les 23:55 h.

Per obtenir el certificat del Consorci per a la Formació Contínua i l'Escola Efa, cal fer i aprovar totes les activitats del curs.

Observacions:

La formació no té cap cost per a l’alumne, ja que està 100% subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Al inscriure's cal presentar la capçalera de la nòmina, el rebut d'autònoms o el document DARDO, segons cada cas.

Inscriu-te aquí

Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Nivell avançat

Conceptes, legislació i gestió del risc

Inscriu-te aquí

Codi

T1.2-25

Impartit per

Anna Burgués

Diplomada en nutrició humana i dietètica, i llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.

Fa més de 20 anys que imparteix formació de cursos de dietètica i nutrició, manipulació d'aliments, higiene i seguretat alimentària i al·lèrgies alimentàries per diversos col·lectius: restauració, treballadors/es d'escoles, de residències de gent gran i de llars d'infants. 

Aquest curs forma part del programa de Formació continua.

Més informació

Correu electrònic: info@escolaefa.cat