El menjador escolar des d'una perspectiva socioeducativa

  Online   Subvencionat Eines i recursos educatius

Dates online

Del 04/02/2025 al 12/03/2025

Hores online

20 h

Descripció:

Un menjador escolar és un lloc on els infants gaudeixen del temps de lleure. La singularitat d’aquest espai comporta que el monitor/a hagi d’assegurar la qualitat i el rigor de la seva tasca educativa. 

Dirigit a:

Un curs dirigit a persones que estan treballant o volen treballar amb infants i joves durant l’estona del migdia i en el context d’un menjador escolar.

Situació laboral

  • Persones treballadores en actiu, aturades o autònoms.
  • Les persones que treballin a l'Administració Pública serà necessari que ens facin arribar un certificat expedit per l'empresa conforme la persona que vol realitzar la formació no està inclosa a l’àmbit d’aplicació dels acords de formació de les Administracions Públiques.

Ocupacions i llocs de treball relacionats

  • Monitors d'educació i temps lliure.
  • Monitors soci-culturals.
  • Monitors de menjador escolar.

A nivell tècnic

  • És necessari tenir un domini elemental en l’ús de la tecnologia.
  • Recomanem utilitzar un ordinador de sobretaula o un portàtil, per facilitar la lectura del material pedagògic i fer les activitats amb comoditat.
  • Connexió a internet.

Continguts:

MÒDUL 1. Conceptes bàsics des d'una perspectiva pedagògica (10 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i practiques

  • Distinció de l'evolució del grup a la infància.
    • Desenvolupament psicomotor.
    • Desenvolupament cognitiu.
    • Desenvolupament del llenguatge.
    • Desenvolupament social.
  • Identificació del rol del monitor de temps lliure.
    • Les funcions de la persona monitora de lleure.
    • Habilitats socials i de comunicació.
    • Habilitats relacionades amb la dinamització i la creativitat.
  • Aplicació de recursos pedagògics al lleure.
    • Materials i espais didàctics.
    • Dinàmiques grupals.
    • Eines per a la resolució de conflictes.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Assimilació dels conceptes bàsics i adquisició de recursos i eines pedagògiques en el context de menjador escolar.
  • Compromís amb la mediació i la resolució de conflictes en el context de menjador escolar.

MÒDUL 2. Importància de la salut en el context educatiu (10 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i practiques

  • Indicació dels fonaments bàsics de nutrició.
    • L’alimentació saludable.
    • Varietat i preferències a l'alimentació.
  • Aplicació de les recomanacions sobre seguretat i els hàbits d'higiene.
    • El rentat de mans.
    • Preparació d’aliments segurs.
  • Diferenciació d'al·lèrgies i intoleràncies als aliments.
    • Trastorns aguts lleus de l'aparell digestiu (molèsties digestives i intestinals).
    • Diabetis.
    • Menús vegetarians.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Preocupació pel compliment dels bons hàbits de salut i d'higiene.

Objectius:

Objectiu general

Identificar i obtenir els coneixements pedagògics, organitzatius i tècnics necessaris per dur a terme la tasca específica del menjador escolar.

Objectius específics

  • Distingir les etapes de la infància i el seu desenvolupament al menjador escolar, així com definir el rol de la persona monitora per fer servir les eines i recursos pedagògics.
  • Aplicar els coneixements de bons hàbits de salut i d'higiene.

Metodologia:

L’organització permet treballar de manera asincrònica, és a dir, cada persona pot fer el curs en l’horari que li vagi millor, sempre que respecti les dates d'inici i final de cada activitat. 

El curs està pensat perquè els alumnes hi dediquin unes 5 hores a la setmana. Es recomana connectar-se a la plataforma cada dos o tres dies.

Durant tot el curs, tindràs el suport de la tutora i de la coordinació tècnica. Els dubtes es respondran tan aviat com sigui possible, i com a màxim en 48 hores (excepte si envies la consulta en divendres).

Avaluació continuada i certificació

Cal fer totes les activitats dins dels terminis establerts. Si algú no pot complir els terminis, ha de dir-ho abans a la tutora del curs, que decidirà si es pot fer una excepció.

Els terminis són setmanals: els mòduls s’obren cada dilluns, i les activitats s’han de fer abans del diumenge a les 23:55 h.

Per obtenir el certificat del Consorci per a la Formació Contínua i l'Escola Efa, cal fer i aprovar totes les activitats del curs.

Observacions:

La formació no té cap cost per a l’alumne, ja que està 100% subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Al inscriure's cal presentar la capçalera de la nòmina, el rebut d'autònoms o el document DARDO, segons cada cas.

Inscriu-te aquí

El menjador escolar des d'una perspectiva socioeducativa

Acompanyament als infants durant el menjador escolar

Inscriu-te aquí

Codi

S16.1-25

Impartit per

Laia Pinilla

Aquest curs forma part del programa de Formació continua.

Més informació

Correu electrònic: info@escolaefa.cat