Manipulació d'aliments

  Online   Subvencionat Salut

Dates online

Del 11/02/2025 al 05/03/2025

Hores online

10 h

Descripció:

Qualsevol persona que treballi manipulant aliments, ja sigui cuinant-lo o servint-lo, ha de conèixer i aplicar la normativa actual. Durant el curs aprofundiràs en les pautes per treballar amb aliments de manera segura i evitar contaminacions.

Dirigit a:

Treballadors/es de menjadors escolars, cuines col·lectives, empreses alimentàries i totes aquelles persones que tinguin un contacte directe o indirecte amb aliments.

Situació laboral

  • Persones treballadores en actiu, aturades o autònoms.
  • Les persones que treballin a l'Administració Pública serà necessari que ens facin arribar un certificat expedit per la responsable de RRHH conforme la persona que vol realitzar la formació no està inclosa a l’àmbit d’aplicació dels acords de formació de les Administracions Públiques.

A nivell tècnic

  • És necessari tenir un domini elemental en l’ús de la tecnologia.
  • Recomanem utilitzar un ordinador de sobretaula o un portàtil, per facilitar la lectura del material pedagògic i fer les activitats amb comoditat.
  • Connexió a internet.

Continguts:

 MÒDUL 1. Manipulació d'aliments. (10h)

  • Classificació dels aliments.
    • Concepte d'aliment.
    • Tipus d'aliments.
    • Criteris de qualitat.

  • Identificació les fonts de contaminació dels aliments.
    • Concepte de contaminació en aliments.
    • Tipus, vies i fonts de contaminació.

  • Reconeixement dels factors de creixement dels microorganismes en aliments.
    • Tipus de microorganismes.
    • Factors de creixement.
    • Aliments d'alt i sota risc per a la contaminació per microorganismes.
    • Malalties transmeses per microorganismes en aliments.

  • Distinció dels mètodes conservació dels aliments.
    • Mètodes físics: temperatura i contingut en aigua.
    • Mètodes químics.
    • Envasat. Envasats específics. Productes no envasats.
    • Etiquetatge.
    • Emmagatzematge.

  • Adopció de mesures de neteja i higiene en la manipulació d'aliments.
    • Higiene personal.
    • Locals i instal·lacions.
    • Residus i reciclatge de residus.
    • Neteja i desinfecció d'instal·lacions i equips.
    • Control de plagues.

  • Reconeixement de la normativa aplicable a la manipulació dels aliments.
    • Sistema d'autocontrol APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític).
    • Reglament europeu 852/2004.
    • Reglament europeu 1169/2011 sobre al·lergògens.
    • Reial decret 109/2010.
    • Mesures legislatives actuals.

Objectius:

Objetiu general

Identificar les fonts de contaminació dels aliments i aplicar la normativa vigent en seguretat i higiene alimentària durant la preparació, fabricació, transformació, elaboració, envassat, emmagatzematge, transport, distribució, venda, subministrament i servei dels aliments.

 

Metodologia:

L’organització permet treballar de manera asincrònica, és a dir, cada persona pot fer el curs en l’horari que li vagi millor, sempre que respecti les dates d'inici i final de cada activitat. 

El curs està pensat perquè els alumnes hi dediquin unes 5 hores a la setmana. Es recomana connectar-se a la plataforma cada dos o tres dies.

Durant tot el curs, tindràs el suport de la tutora i de la coordinació tècnica. Els dubtes es respondran tan aviat com sigui possible, i com a màxim en 48 hores (excepte si envies la consulta en divendres).

Avaluació continuada i certificació

Cal fer totes les activitats dins dels terminis establerts. Si algú no pot complir els terminis, ha de dir-ho abans a la tutora del curs, que decidirà si es pot fer una excepció.

Els terminis són setmanals: els mòduls s’obren cada dilluns, i les activitats s’han de fer abans del diumenge a les 23:55 h.

Per obtenir el certificat del Consorci per a la Formació Contínua i l'Escola Efa, cal fer i aprovar totes les activitats del curs.

Observacions:

La formació no té cap cost per a l’alumne, ja que està 100% subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Al inscriure's cal presentar la capçalera de la nòmina, el rebut d'autònoms o el document DARDO, segons cada cas.

Més informació i inscripcions:

Correu electrònic: info@escolaefa.cat

Inscriu-te aquí

Manipulació d'aliments

Per treballar de manera segura i evitar contaminacions

Inscriu-te aquí

Codi

T8.3-25

Impartit per

Anna Burgués

Diplomada en nutrició humana i dietètica, i llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.

Fa més de 20 anys que imparteix formació de cursos de dietètica i nutrició, manipulació d'aliments, higiene i seguretat alimentària i al·lèrgies alimentàries per diversos col·lectius: restauració, treballadors/es d'escoles, de residències de gent gran i de llars d'infants. 

Aquest curs forma part del programa de Formació continua.

Més informació

Correu electrònic: info@escolaefa.cat