Metabolisme i equilibri nutricional

  Online   Subvencionat Salut

Dates online

Del 04/03/2025 al 23/04/2025

Hores online

30 h

Descripció:

Els conceptes i les recomanacions relacionats amb la dietètica i la nutrició estan en constant evolució. De la mateixa manera, la gran varietat d’aliments que tenim al nostre abast també augmenten les possibilitats que té el cos per aconseguir els diferents nutrients que necessita.

Amb aquest curs revisarem els aspectes bàsics de nutrició i dietètica en les diferents etapes de creixement.

Dirigit a:

Situació laboral

  • Persones treballadores en actiu, aturades o autònoms.
  • Les persones que treballin a l'Administració Pública serà necessari que ens facin arribar un certificat expedit per l'empresa conforme la persona que vol realitzar la formació no està inclosa a l’àmbit d’aplicació dels acords de formació de les Administracions Públiques.

Ocupacions i llocs de treball relacionats

  • Dietistes i nutricionistes.
  • Infermers de cures generals.
  • Tècnics superiors en dietètica.
  • Educadors per a la salut.
  • Auxiliars d'infermeria.

Complir com a mínim algun dels següents requisits

  • Certificat de professionalitat nivell 1.
  • Títol Professional Bàsic (FP Bàsica).
  • Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent.
  • Títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent.
  • Certificat de Professionalitat de nivell 2.
  • Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
  • Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.

A nivell tècnic

  • És necessari tenir un domini elemental en l’ús de la tecnologia.
  • Recomanem utilitzar un ordinador de sobretaula o un portàtil, per facilitar la lectura del material pedagògic i fer les activitats amb comoditat.
  • Connexió a internet.

Continguts:

MÒDUL 1. L'energia i els nutrients (10 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Identificació de la nutrició a l'ésser humà.
    • Alimentació.
    • Nutrició.
    • Dietètica.
  • Descripció de l'energia i els nutrients.
    • Energia i nutrients.
    • Dependència nutritiva dels organismes.
    • Valor energètic dels nutrients.
  • Anàlisi del metabolisme humà.
    • Metabolisme.
    • Factors per al càlcul de les necessitats energètiques.
    • Balanç energètic.
    • Regulació energètica.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Reflexió sobre la importància de l'alimentació a l'estat del metabolisme.
  • Autovaloració de la pròpia alimentació.
  • Consciència sobre les ingestes recomanades dels diferents nutrients d'acord amb les necessitats energètiques i nutritives de l'organisme.

MÒDUL 2. Equilibri nutricional (10 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Definició de l'equilibri nutricional.
    • Equilibri qualitatiu.
    • Equilibri quantitatiu.
  • Anàlisi dels tipus d'aliments.
    • Educació nutricional.
    • Roda alimentària.
    • Piràmide alimentària.
    • Grup I: derivats dels cereals (preferentment integrals), patates i sucre.
    • Grup II: mantega, olis i greixos en general.
    • Grup III: llet i derivats.
    • Grup IV: productes carnis, ous, peixos, llegums i fruits secs.
    • Grup V: hortalisses i verdures.
    • Grup V: fruites fresques.
  • Descripció del procés digestiu.
    • Funcions de l'intestí gruixut.
    • Mecanismes d'absorció.
    • Reguladors de l'activitat gastrointestinal.
    • Factors que afecten la digestió.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Assimilació de la importància d'assolir un equilibri nutricional a través del consum de diferents tipus d'aliments.
  • Disposició a fer pedagogia sobre l'alimentació equilibrada.
  • Sensibilització sobre l'ús de tècniques culinàries basades en una alimentació equilibrada.

MÒDUL 3. Trastorns alimentaris i qualitat i higiene dels aliments (10 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Descripció dels trastorns nutricionals.
    • Trastorns per defecte de nutrició.
    • Trastorns per excés de nutrició.
  • Identificació dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
    • Categorització.
    • Anorèxia nerviosa.
    • Bulímia nerviosa.
    • Altres trastorns de la conducta alimentària (TCA).
  • Identificació de l'alimentació i l'aterosclerosi.
    • Descripció i causes de l'aterosclerosi.
    • Importància dels àcids grassos insaturats.
    • Recomanacions dietètiques preventives.
  • Anàlisi dels tipus de contaminació dels aliments.
    • Contaminació química.
    • Contaminació física.
    • Contaminació biològica.
  • Explicació dels mètodes de conservació d'aliments.
    • Mètodes físics.
    • Mètodes químics.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Assimilació de la importància d'una alimentació saludable, suficient, equilibrada, variada i adaptada a cada metabolisme.
  • Sensibilització sobre la prevenció dels trastorns dalimentació a través de l'educació alimentària.
  • Predisposició a utilitzar tècniques de conservació d'aliments per evitar la pèrdua del valor nutricional.

Objectius:

Objectiu general

Identificar els aspectes bàsics de la nutrició i la dietètica en l'ésser humà, així com adquirir uns hàbits d'alimentació equilibrada i saludable.

Objectius específics

  • Identificar els processos d'obtenció d'energia i els nutrients essencials que aporten els aliments que s'ingereixen.
  • Analitzar les bases de l'equilibri nutricional, els nutrients que proporciona cada tipus d'aliment, així com conèixer-ne els mecanismes d'absorció.
  • Identificar els principals trastorns alimentaris, així com els mètodes d'innocuïtat sanitària dels aliments.

Metodologia:

L’organització permet treballar de manera asincrònica, és a dir, cada persona pot fer el curs en l’horari que li vagi millor, sempre que respecti les dates d'inici i final de cada activitat. 

El curs està pensat perquè els alumnes hi dediquin unes 5 hores a la setmana. Es recomana connectar-se a la plataforma cada dos o tres dies.

Durant tot el curs, tindràs el suport de la tutora i de la coordinació tècnica. Els dubtes es respondran tan aviat com sigui possible, i com a màxim en 48 hores (excepte si envies la consulta en divendres).

Avaluació continuada i certificació

Cal fer totes les activitats dins dels terminis establerts. Si algú no pot complir els terminis, ha de dir-ho abans a la tutora del curs, que decidirà si es pot fer una excepció.

Els terminis són setmanals: els mòduls s’obren cada dilluns, i les activitats s’han de fer abans del diumenge a les 23:55 h.

Per obtenir el certificat del Consorci per a la Formació Contínua i l'Escola Efa, cal fer i aprovar totes les activitats del curs.

Observacions:

La formació no té cap cost per a l’alumne, ja que està 100% subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Al inscriure's cal presentar la capçalera de la nòmina, el rebut d'autònoms o el document DARDO, segons cada cas.

Inscriu-te aquí

Metabolisme i equilibri nutricional

Aspectes bàsics de nutrició i dietètica en les diferents etapes de creixement

Inscriu-te aquí

Codi

S27.1-25

Impartit per

Anna Burgués

Diplomada en nutrició humana i dietètica, i llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.

Fa més de 20 anys que imparteix formació de cursos de dietètica i nutrició, manipulació d'aliments, higiene i seguretat alimentària i al·lèrgies alimentàries per diversos col·lectius: restauració, treballadors/es d'escoles, de residències de gent gran i de llars d'infants. 

Aquest curs forma part del programa de Formació continua.

Més informació

Correu electrònic: info@escolaefa.cat