Trastorns en la deglució i disfàgia

  Online   Subvencionat Salut

Dates online

Del 19/01/2026 al 18/02/2026

Hores online

15 h

Descripció:

Un acte, aparentment senzill, com és el pas d’aliments des de la boca cap a la faringe i d’allí a l’esòfag, pot presentar complicacions si algun dels músculs o les estructures implicades en aquest procés no funciona de manera correcta. En aquests casos parlem de disfàgia.

Aquest curs t’ajudarà a conèixer els conceptes generals d’aquest trastorn i les tècniques que es poden aplicar per minimitzar-lo.

Dirigit a:

Situació laboral

  • Persones treballadores en actiu, aturades o autònoms.
  • Les persones que treballin a l'Administració Pública serà necessari que ens facin arribar un certificat expedit per la responsable de RRHH conforme la persona que vol realitzar la formació no està inclosa a l’àmbit d’aplicació dels acords de formació de les Administracions Públiques.

Ocupacions i llocs de treball relacionats

  • Auxiliars d'infermeria.
  • Auxiliars d'infermeria de geriatria.
  • Auxiliars d'infermeria de salut mental i toxicomanies.
  • Auxiliars d'infermeria hospitalària, en general.
  • Cuidadors de persones amb discapacitat i/o dependència, en institucions.
  • Treballadors de les cures personals a domicili.

Complir com a mínim algun dels següents requisits

  • Certificat de professionalitat nivell 1.
  • Títol Professional Bàsic (FP Bàsica).
  • Títol de graduat en educació secundària obligatòria (ESO) o equivalent.
  • Títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent.
  • Certificat de Professionalitat de nivell 2.
  • Haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà.
  • Haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.

A nivell tècnic

  • És necessari tenir un domini elemental en l’ús de la tecnologia.
  • Recomanem utilitzar un ordinador de sobretaula o un portàtil, per facilitar la lectura del material pedagògic i fer les activitats amb comoditat.
  • Connexió a internet.

Continguts:

MÒDUL 1: Deglució i disfàgia (7 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Identificació de les característiques dels trastorns de la deglució i la disfàgia.
    • Bases deglutòries.
    • Deglució atípica i adaptada.
    • Disfàgia atípica i esofàgica.
    • Detecció de signes d'alarma.
    • Algorisme del pas a pas.
    • Abordatge multidisciplinari.
  • Identificació de les tècniques d'observació.
    • L'observació muscular.
    • L'observació exhaustiva.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Assimilació dels conceptes clau en relació amb els trastorns de deglució i disfàgia
  • Capacitat d'observació per detectar els signes d'alarma dels trastorns de deglució i disfàgia.

MÒDUL 2: Tècniques de deglució i prevenció (8 hores)

Coneixements/ Capacitats cognitives i pràctiques

  • Identificació de les tècniques de deglució en el tractament de la disfàgia.
    • Bases nutricionals.
    • Tipus de dietes.
    • Textures i viscositats.
    • Espessidors i gelificacions.
    • Tècniques culinàries compensatòries.
    • Estratègies posturals.
    • Maniobres de deglució i ennuegaments.
  • Aplicació d'exercicis de rehabilitació neuromuscular.
    • Musculació orofacial activa.
    • Musculació orofacial passiva i tapping.
  • Identificació d'accions preventives a la disfàgia.
    • Descripció d'accions preventives.
    • Anàlisi de la importància de l'entorn i l'ambient.

Habilitats de gestió, personals i socials

  • Consciència sobre la importància de les accions de prevenció i de l'entorn
  • Aplicació de les tècniques i maniobres de deglució
  • Aplicació d'exercicis de rehabilitació neuromuscular

Objectius:

Objectiu general

Aplicar tècniques per al tractament i la prevenció dels trastorns en la deglució i la disfàgia.

Objectius específics:

  • Identificar els trastorns de la deglució i la disfàgia, i aplicar tècniques d'observació.
  • Identificar tècniques de deglució i maniobres per millorar la deglució de les persones ateses, així com les accions preventives a la disfàgia.

Metodologia:

L’organització permet treballar de manera asincrònica, és a dir, cada persona pot fer el curs en l’horari que li vagi millor, sempre que respecti les dates d'inici i final de cada activitat. 

El curs està pensat perquè els alumnes hi dediquin unes 5 hores a la setmana. Es recomana connectar-se a la plataforma cada dos o tres dies.

Durant tot el curs, tindràs el suport de la tutora i de la coordinació tècnica. Els dubtes es respondran tan aviat com sigui possible, i com a màxim en 48 hores (excepte si envies la consulta en divendres).

Avaluació continuada i certificació

Cal fer totes les activitats dins dels terminis establerts. Si algú no pot complir els terminis, ha de dir-ho abans a la tutora del curs, que decidirà si es pot fer una excepció.

Els terminis són setmanals: els mòduls s’obren cada dilluns, i les activitats s’han de fer abans del diumenge a les 23:55 h.

Per obtenir el certificat del Consorci per a la Formació Contínua i l'Escola Efa, cal fer i aprovar totes les activitats del curs.

Observacions:

La formació no té cap cost per a l’alumne, ja que està 100% subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

En inscriure's cal presentar la capçalera de la nòmina, el rebut d'autònoms o el document DARDO, segons cada cas.

Inscriu-te aquí

Trastorns en la deglució i disfàgia

Conceptes generals i tècniques de deglució i prevenció

Inscriu-te aquí

Codi

S30.1-26

Impartit per

Sara Torrents

Diplomada en Logopèdia i en Magisteri d’Educació Primària, especialització en Educació Especial, postgraduada en Comunicació augmentativa i tecnologia de la informació i comunicació, Mestratge en Reeducació Miofuncional en Ortodòncia. 

Actualment dirigeix el CEE LES GIRAFES BLAVES de Nexe Fundació.

Aquest curs forma part del programa de Formació continua.

Més informació

Correu electrònic: info@escolaefa.cat