L'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ha publicat una nova guia per "l’alimentació saludable en l’etapa escolar". Destaquem els conceptes clau en l’alimentació dels infants
És important...
Repartir bé els àpats al llarg del dia
-
Entre 5 i 6 àpats: Primer esmorzar a casa, segon esmorzar a l’escola, dinar, berenar i sopar.
-
Ens ajudarà a equilibrar l’alimentació al llarg del dia i a evitar llargues estones sense menjar o ingestes massa abundants.
L’esmorzar
-
És l’àpat que inaugura el dia i ens posa en marxa.
-
És convenient que sigui complet: Llet o derivats sense sucres afegits + pa integral, cereals d’esmorzar sense ensucrar (flocs de blat de moro, musli...) + fruita, i una bona opció per al segon esmorzar és un entrepà, fruita seca o fruita fresca.
Tenir cura de la varietat
-
Cal disposar d’aliments de tots els grups bàsics (farinacis, fruita, fruita seca, verdura, llegums, lactis, carn, peix, ous, oli d’oliva verge extra… i aigua) i presentar-los i preparar-los de diferents maneres, prioritzant els aliments frescos, de temporada i locals.
Cal potenciar...
- El consum de fruita fresca i de temporada, com a postres habituals dels àpats i com a complement d’esmorzars i berenars.
- El consum de verdures i hortalisses de temporada en el primer plat i/o com a guarnició del segon plat dels diferents àpats, a més de garantir la presència habitual d’amanides.
- El consum de llegums i de fruita seca crua o torrada sense sal.
- El consum de farinacis (pa, pasta, arròs...) integrals.
- El consum de lactis sense sucres afegits, en forma de llet, iogurt natural i formatges.
- La presència de pa, preferentment integral, en els diferents àpats.
- L’ús de l’oli d’oliva verge extra.
- El consum d’aigua com a beguda bàsica i vital, tant en els àpats com entre hores.
- Un estil de vida actiu que inclogui un mínim d’una hora diària d’activitats d’intensitat moderada/intensa (caminar, córrer, jugar al parc, fer esport, etc.).
- Els àpats en família (com a mínim un al dia), amb una actitud respectuosa i amorosa cap als infants per fer de l’estona del menjar un moment relaxat, agradable i d’interrelació i comunicació familiar.
Cal reduir...
- La ingesta de llaminadures i prioritzar com a alternativa la fruita seca crua o torrada sense sal (nous, ametlles, avellanes...) i dessecada (panses, orellanes, figues seques...).
- Les begudes ensucrades (coles, taronjades, begudes isotòniques, sucs, etc.) i prioritzar el consum d’aigua.
- La brioixeria i la pastisseria i prioritzar el consum d’entrepans.
- Les postres làctiques (flam, natilles, cremes de xocolata, cremes, mousses, etc.) com a postres habituals dels àpats.
- El consum de menjar ràpid (fast food).
- El consum de preparacions i derivats carnis processats, que tenen més contingut en greix (embotits, patés, salsitxes, hamburgueses, etc.).
- El temps de lleure destinat a “activitats de pantalla” (televisió, ordinador, consoles, etc.) a menys de dues hores al dia.
- Les distraccions de pantalles durant els àpats (televisió, mòbils, etc.).
La guia ha estat consensuada amb l'ACELLEC i ha comptat amb la col·laboració i revisió de l'Anna Pons i l'Anna Burgués, dietistes-nutricionistes de IADIN i formadores de l'Escola Efa.
Descarrega't la guia en pdf