Noticies

#AturemRumors

Amb l’objectiu de combatre els rumors i estereotips us animem a compartir el vídeo perquè als menjadors escolars, a les colònies i als equipaments culturals no volem menjar rumors!

Des de l'Escola Efa donem suport a la campanya de la Xarxa Barcelona antirumors per viralitzar el vídeo #AturemRumors de Mikel López Iturriaga @ElComidista, Ramia Chaoui @ramiaschannel, Silvia Albert i Quan Zhou @Gazpacho_Agri, donant el tret de sortida a la presentació de la campanya #AturemRumors. 

 

 

 

MANIFEST
Davant l'alarmant augment de la xenofòbia i el racisme, així com la creixent onada de discursos discriminatoris i d’odi al conjunt d’Europa i altres indrets del món, creiem imprescindible un canvi de paradigma social, transformador i generador de consciència crítica, per prevenir aquestes pràctiques de les quals es nodreixen els rumors.

Els rumors s'escampen com una taca d'oli sobre el teixit social. No tenen remitent, però molts destinataris. Fonamentats en els prejudicis i el desconeixement, els rumors dificulten la convivència entre els veïns i veïnes i consoliden els mateixos estereotips que els generen. La fórmula és perversa: els estereotips conformen els rumors; aquests, ja escampats, alimenten els prejudicis que condueixen a la discriminació.

Des de la Xarxa BCN Antirumors ens proposem combatre i revertir aquests discursos populistes i racistes que alimenten els rumors, reforcen els estereotips i fomenten la por i la desconfiança entre els veïns i veïnes d’una Barcelona diversa.

Durant el 2017, segons l’Oficina per la No Discriminació, gairebé el 39% de les persones ateses, en total 91, van posar queixes relacionades amb el racisme i/o la xenofòbia, SOS Racisme va atendre 213 situacions noves de racisme i es van denunciar quasi un centenar. D’altra banda, un informe del Ministeri de l’Interior recull que al llarg de l’any 2016 es van registrar 211 delictes d’odi a Barcelona. Malgrat els esforços de la ciutadania, la xenofòbia treu el nas tant als centres educatius com als jutjats, a les actuacions policials, a les empreses o al carrer i adquireixen connotacions racistes. Un panorama preocupant, certament.

La societat té la responsabilitat de prevenir aquesta narrativa demagògica i treballar per una ciutat compartida, plural i diversa, lliure de rumors, prejudicis i estereotips, fomentant una consciència crítica, consolidant una narrativa antirumors i aportant eines i recursos per neutralitzar aquests discursos discriminatoris.

La manera més eficaç de desmuntar aquests rumors és mitjançant la defensa dels drets de ciutadania per tots els veïns i veïnes de la ciutat, el coneixement mutu, el reconeixement de la diversitat i riquesa cultural de la ciutat i la promoció d’espais de diàleg intercultural per construir totes juntes una ciutat amb la gent, des de la gent i per la gent.

Des de la XBCNA us convidem a sumar-vos a la campanya #Aturemrumors: Desmuntem els rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural: www.bit.do/ManifestAturemRumors

La Xarxa Barcelona Antirumors (XBCNA) està constituïda per persones, associacions, entitats, equipaments, programes i l’Ajuntament de Barcelona i neix el 2010 per construir una estratègia conjunta i col·laborativa per desmuntar els rumors, els estereotips i els prejudicis sobre diversitat cultural.

Més informació: www.xarxa-antirumors.barcelona

PREJUDICIS: Actituds hostils i desconfiades cap a alguna persona que pertany a un col·lectiu concret, simplement per formar-ne part.

RUMORS: Informacions sobre persones o grups que es difonen de boca a orella sense que se'n demostri la veracitat i que ens les creiem sense tenir arguments que les sostinguin. Són el germen de la discriminació.