Les empreses associades a l’Acellec donen treball de forma estable a prop de 8.000 persones l’any en perfils professionals molt diversos. Les característiques del sector del lleure educatiu i sociocultural, que atén unes necesitats molt variables de servei d’administracions i famílies, fa que es generin ofertes de treball de forma regular i amb una
La Borsa de Treball de l’Acellec és una bona eina per buscar feina en el sector del lleure educatiu i de la cultura de proximitat. La vostra candidatura formarà part d’una base de dades que està permanentment disponible per a les més de seixanta empreses associades a l’Acellec. Podeu triar l’àmbit en què voleu treballar i la zona de Catalunya en la qual busqueu feina i ens podeu explicar quins són els punts forts del vostre perfil professional. Així, les empreses que necessiten nous treballadors podran ajustar la seva cerca i adreçar-se a vosaltres només per proposar-vos llocs de treball que us puguin interessar.
1. Formació específica del sector
Hi ha poques formacions que siguin específicament exclusives d’aquest sector. D’una banda, tens les titulacions oficials de monitor i director de lleure i, d’una altra, el modul professional de grau superior d’animació sociocultural i turística. Cap de les tres titulacions no són obligatòries per treballar, però cada cop amb més freqüència les empreses i administracions les demanen com a condició per contractar. A més, la Generalitat estableix que les activitats de lleure educatiu en periode de vacances adreçades a menors d'edat han de complir un percentatge mínim de treballadors amb carnet de monitor o director. Ho has de tenir en compte, per exemple, si vols treballar en casals d'estiu o en colònies de vacances.
2. Formació relacionada
A banda de les titulacions que expliquem en el punt anterior, hi ha moltes formacions i titulacions del món de l'educació i de la cultura que tenen a veure amb serveis que presta el sector. Fem una activitat d’atenció a les persones en la que el valor afegit té molta importància. Destaca en el teu currículum totes les formacions (oficials o no) que tinguin a veure amb l’especialització en algun camp proper al lleure i la cultura. Si una empresa ha de triar entre dos monitors, segurament preferirà contractar-ne un que tingui coneixements afegits en algun camp potencialment útil per a la seva feina. O si ha de cobrir un lloc de treball per al qual no hi ha formació específica, es fixarà abans en algú que té formació universitària o d'altre tipus en àmbits relacionats.
3. Formació professionalitzadora
Si vols treballar en el sector i et falta experiència o coneixements, fixa't en les ofertes formatives de l'Escola de Formació de l'Acellec (EFA). A banda d'impartir la formació per a la titulació oficial de monitors o directors, fa molts cursos monogràfics que no són oficials però que estan pensats especialment per formar professionals que després han de treballar a les empreses. Són, per exemple, els cursos de tècniques per a monitors, de vetlladors, d'atenció i informació al públic en centres culturals, sobre polítiques de joventut, etc. Les empreses associades a l'Acellec valoren especialment les persones que s'han format a l'Escola Efa. Des d'aquest enllaç pots accedir a les seves propostes formatives.
4. Experiència associativa
En el nostre sector és fonamental el foment de valors lligats al treball en equip, la cooperació, la participació, l’aprenentatge o la solidaritat. Les empreses valoren molt, per tant, l’experiència en el món associatiu. No deixis de destacar-ho.
5. Imatge real
El nostre sector treballa en l’atenció a les persones. La capacitat de relacionar-se i de generar empatia amb els usuaris és molt important. Per tant, en el teu currículum no donis informació que ofereixi una imatge allunyada de la teva realitat. No només no milloraràs les possibilitats de contractació, sinó que les empitjoraràs si en la primera entrevista es contradiu aquesta imatge. Fotografies senzilles, sense postures i en actitud tranquila.
6. Formació. Informació breu i precisa.
No allarguis les explicacions i dona només la informació rellevant. Quan exposis la teva formació no oblidis mai senyalar la naturalesa de la titulació (universitària, professional, ocupacional, complementària, etc.), el nom oficial del centre on l’has cursat, la seva durada i l’any en què la vas realitzar.
7. Experiència. Explica’ns la feina.
Indica sempre durant quin periode vas treballar a cada lloc, la categoria professional amb què ho feies i la raó per la qual vas deixar-ho. Per a cada lloc de treball, a més, indica breument quin tipus de tasques feies i quines responsabilitats assumies.
8. Comunicar
En la majoria de llocs de treball d’aquest sector la capacitat comunicativa és important. Dona informació sobre qualsevol cosa que indiqui que parles correctament en públic i davant de grups nombrosos, que redactes correctament i sense faltes d’ortografia i sintaxi (i en quins idiomes), i que tens un bon tracte personal amb usuaris.
9. Autonomia
En la majoria de llocs de treball del sector cal conduir o acompanyar grups, atendre situacions imprevistes, resoldre dificultats en poc temps i prendre decisions que impliquen altres persones. Per tant, és important transmetre capacitat d’iniciativa, criteri i autonomia a l’hora d’afrontar dificultats. A banda de dir-ho, és bo acompanyar-ho amb exemples de tasques concretes que hagis realitzat i en les quals es posin de manifest aquestes virtuds.
10. Interessos personals.
En l’educació i en la cultura el perfil personal del treballador és molt important. Quins interessos i habilitats tens? Llegeixes? T’interessa el teatre? Viatges? Participes en col·lectius solidaris? Redactes correctament? Tens facilitat de paraula? Fes-ho sempre breument, però no deixis de fer referència als teus interessos.
11. Presentació personal
És recomanable acompanyar el teu currículum d’una presentació personal breu, en la qual facis un resum del teu perfil, de les raons per les quals busques feina i dels teus interessos. En el formulari d’accés a la Borsa de Treball de l’Acellec t’oferim un espai per tal que ho facis. Però tingues cura amb la forma i el contingut. La presentació ha de ser breu; si t’allargues gaire restes interès i atenció al currículum, que és on hi ha la informació fonamental. Fes referència genèrica a la teva situació professional (estàs acabant estudis, vols un canvi de feina, estàs a l’atur després de treballs de temporada, vols compaginar-ho amb altres activitats….), però explica només allò que estrictament fa referència a la teva voluntat de trobar feina; un excés de detalls personals es pot percebre com a mostra d’inseguretat. Els teus interessos personals indica’ls molt breument, evitant llargues explicacions i arguments d’estil teòric-tècnic, filosòfic o moral. Les empreses busquen bons professionals i persones honestes i amables, però no cal que intentis demostrar que ets la persona més conseqüent del món.
12. Dades de contacte.
Sempre que puguis, indica més d’una via per contactar amb tu. Telèfon fixe, mòbil i adreça de correu electrònic. Per la naturalesa dels serveis del nostre sector, tot sovint hi ha necessitat de fer contratacions de forma ràpida. Si tarden dos o tres dies a trobar-te podries perdre una oportunitat de feina.
13. Xarxes socials
Si ets actiu en les xarxes socials, indica-ho, i dona referència del teu compte de twitter, instragram, facebook, bloc, etc. Però fes-ho només en aquelles xarxes en les quals fas referència a qüestions professionals. Evita barrejar aspectes personals amb aspectes professionals. En el nostre sector les xarxes tenen una importància creixent, però també per aquesta raó es valora molt la capacitat de separar aspectes personals d’aspectes professionals. Un ús indegut de les xarxes socials en el teu lloc de treball resta molts punts i si dones la sensació que barreges vida personal i laboral perdràs opcions de treball.
14. Sempre pdf
No donis el teu currículum en un document modificable. A banda que sigui perjudicial per la seguretat de les teves dades, dones una imatge negativa, de poc rigor.
15. El títol importa
El nom del document del teu currículum no és anecdòtic. Evita posar-hi noms d’estil casolà o amb indicacions personals (no posis per exemple paraules com definitiu, ultima versió, català, model, prova, etc.). Només llegint el nom ja s’ha de saber de quin tipus de document es tracta, a quina persona es refereix i en quina d’ata s’ha elaborat. Hi ha d’haver sempre el teu nom i primer cognom (com a minim), la data de la darrera actualització en ordre invers i en un format simple (20160615), i alguna paraula que deixi clar que es tracta d’un currículum (CV). Podries fer-lo així, per exemple: cv john smith 20160615.pdf