Noticies

L'EFA recomana

Aquest Sant Jordi volem alimentar-nos de llibres! L'equip de l'Acellec, l'Escola EFA i el claustre de formadors fan recomanacions literàries pensant en els professionals del Lleure l'Educació i la Cultura. Sant Jordi 2024.

 

 

 

 

 

 


Núria Duran Minuesa 

Formadora d’empreses en els àmbits de management, lideratge, qualitat i sostenibilitat, mindfulness, està especialitzada en la gestió d'estrès i en implantar el benestar al món empresarial. 

Ens recomana el llibre Respira de James Nestor, un periodista científic americà que comparteix infinits d’estudis científics per a conscienciar de la gran importància de la respiració en les nostres vides. Respirar és la millor eina que tenim per a potenciar el benestar i sortir d'estats d’estrès diaris. 

   


Willo Arunategui 

Representant i membre fundador de Teatro de La Manivela. Formador de Psicopedagogia de l'expressió, expressió corporal, contes, jocs i pedagogia teatral a l'Escola EFA.

Ens recomana el llibre Cuentos de Animales Fantásticos para Niños, una oportunitat per descobrir llegendes, animals curiosos i costums de cultures indígenes de Llatinoamèrica. Una publicació ideal per estimular la imaginació.

 


Vea Teijido Abad

Formadora dels cursos "Especialització en necessitats educatives especials i salut mental en el lleure" i "Aproximació a la salut mental" a l'Escola EFA.

Ens recomana Els nois de Hidden Valley Road de Robert Kolker. Traducció de: Marc Rubió.
És un assaig periodístic que relata el cas d'una família nombrosa amb diagnòstic de salut mental, concretament esquizofrènia.
És un llibre molt rigorós (però no excessivament tècnic, per tant és apte per a qualsevol lector que tingui inquietud pels temes relacionats amb la salut mental) i tracta la problemàtica de salut mental transcendint el patiment de les persones amb diagnòstic i contemplant també com les situacions de patiment emocional afecten a l'entorn/família de la persona amb diagnòstic.

 


Alba Sanuy Puche 

Formadora de natura, sostenibilitat i recursos educatius a l'Escola EFA. 

Ens recomana el llibre Amb calma, de Rachel Williams. Un llibre per llegir a estones, en família. T'apropa a la natura amb un ritme lent, natural.

Alhora, el llibre t'aporta coneixements sobre detalls de la natura: com es creen els núvols, la rosada, la neu, les aranyes, les òlives, com volen les marietes....t'ho explica tot amb moltes il•lustracions que el fan apte per a totes les edats!

 


Anna Burgués Estebanell 

L'Anna i el seu equip de Dietistes-Nutrucionistes de IADIN formen part del claustre de l'Escola EFA impartint formacions de "Metabolisme i equilibri nutricional", "Higiene i Manipulació d'aliments", "Al·lèrgies alimentàries" ens recomanen la publicació: Un estiu saludable. Receptes per un estiu amb salut.

Es tracta d'un receptari fet per Dietistes-Nutricionistes col·legiades, i que ens donarà idees refrescants per alimentar-nos aquest estiu. Podeu descarregar-ho com a document en pdf. 

 

 


Mariona Bosch Saumell

Formadora de cursos de monitors, directors, vetlladors i monogràfics vinculats al lleure educatiu de l'Escola EFA.

Ens recomana el llibre Ocàs i fascinació d'Eva Baltasar. Un llibre per endinsar-se en dos mons, dos temps diferenciats: Primera part, L'Ocàs:  una jove que ha estat expulsada del seu pis es troba en la intempèrie més absoluta. Per sobreviure, aprèn a netejar les cases dels altres. Segona part, La Fascinació: un deliri gòtic i un final que et deixa amb un pam de nas.

Entrevista Eva Baltasar

 


Carles Juani Moragas 

Formador de cursos de monitors i directors de lleure, especialitzat en jocs i estràtegies educatives amb adolescents a l'Escola EFA. 

Ens recomana PIM, PAM, PAU! de Mireia Zabala i Guitart. Un llibre que proposa diverses activitats d'Educació per la Pau, una paraula que tot i tenir un ampli consens social (qui està en contra de la Pau?) sembla que en l'actualitat estigui en crisi. Per aquest motiu, cal conrear-la; cal ensenyar-la en tota la seva importància i magnitud. Les activitats suggerides són de caràcter lúdic, però reflexiu i amb una perspectiva crítica de la realitat, la qual cosa fa que siguin propostes que s'adaptin molt bé a les possibilitats educatives i transformadores de l'àmbit del lleure.

 


Marina Civit Sanahuja

Directora de l'Escola EFA.

Ens recomana el llibre La noia de la botiga 24 hores de la japonesa Sayaka Murata, traducció d'Albert Nolla Cabellos. 

Una novel·la que ens explica la història de la Keiko, una nena "diferent" que als 18 anys comença a treballar a temps parcial en una botiga oberta les 24 hores. Ella està contenta amb la seva vida, però s'adona que no respon a les expectatives de la societat i a les de la seva família.
És una novel·la que pot interessar a totes les persones que estan interessades en la diversitat.

 


Júlia Matons Altarriba

Responsable d'orientació a l'alumnat i programes socials de l'Escola EFA. La Júlia també és la delegada de Protecció de l'Acellec, figura que acompanya a la prevenció i actuació davant de la detecció de violències sexuals en infants i adolescents, i formadora del curs "Prevenció, detecció i actuació davant situacions d'abús sexual infantil". 

Ens recomana el llibre El teu cos és teu. L'autora, Lucía Serrano, amb l'ajuda i assessorament d'especialistes, parla de sexualitat i de prevenció d'abusos a nens i nenes. Ho fa amb un llenguatge senzill i directe.

 


Pep Montes i Sala

Gerent de l'Acellec.

Ens recomana el llibre Casada i callada, d'Emma Zafón, escriptora valenciana amb una presència activa a les xarxes i una visió feminista molt combativa i prou singular, reivindicativa i sense pèls a la llengua. En aquesta novel·la, molt ben valorada per la crítica, explica l'experiència d'una dona jove que veu com la imatge fictícia d'una vida en parella igualitària s'esfuma a la pràctica, víctima de la crua realitat.

 


Ramiro Ortegón

Soci, formador, referent iCAS i cap del departament de Desenvolupament Pedagògic i investigació a SEER. Salut i Educació Emocional. També és el referent de SEER a PDA Bullying i formador dels cursos de Bullying. Prevenció, detecció i actuació, i de Ciberbullying: Intervenció socioeducativa a l'Escola EFA.

Ens apropa el Banc de recursos PDA de SEER, un recull de llibres on pots fer una cerca mitjançant un sistema d'etiquetes.

I també ens recomana el llibre: Lo que aprendí mientras te portabas mal de Margarita de las Nives Acosta Rubio. Una guia pràctica per a educadors i docents, on es treballa la comprensió i l'empatia davant l’adolescent que manifesta comportaments disruptius, conductes que els hi afecten negativament i a tot allò que se li assembli. Destaquem que aporta una mirada de disciplina positiva. 

 


Nadine Van Loock Borràs

Directora de projectes de l'Acellec.

Ens recomana el llibre Consum preferent, d'Andrea Genovart. Aquesta novel·la ens parla de la generació d'aquells que voregen la trentena i han viscut la precarietat juvenil, amb un llenguatge molt col·loquial i sense filtres. És un llibre molt gamberro, descarat i crític. 

 


Laia Pinilla 

Pedagoga, psicopedagoga i TEI. Formadora del curs "Pedagogia de la Mort i el Dol a l'Escola Bressol" amb l'Escola EFA. 

Ens recomana un llibre-objecte: Pessiga'm de l'Ellen Duthie i la Daniela Martagón, traduït per la Bel Olid. Editorial Wonder Ponder.

Capsa llibre amb 14 làmines amb escenes il·lustrades que no deixen indiferents, acompanyades d'un breu enunciat i, darrere, diverses preguntes per fer-nos. És un recurs magnífic de filosofia visual per a infants, però també pels adults. Hi trobareu preguntes que us han passat pel cap i per les quals possiblement encara no teniu respostes; així com altres preguntes que no us havíeu fet mai sobre l'existència i la realitat.

Tot i no parlar directament de la mort, parla de l'existència, què és real i què no, per tant, de la vida. I vida i mort són indissociables.

 

 


Carolina Astudillo Beals

Directora de projectes de justícia social, interculturalitat, gènere i interseccionalitat. Sòcia gerent de QSL Serveis Culturals i formadora de l'Escola EFA al curs "Eines per una mirada interseccional pràctica en la intervenció social".

Ens recomana el llibre COLOR CARN un llibre escrit per Desirée Bela-Lobedde, activista antiracista i feminista, que ens dona claus per entendre que mai és massa d'hora per explicar la diversitat a la mainada, i que els tabús només existeixen a la ment de les persones adultes.

A l'escola, a classe... ens fan pintar, dibuixar-nos, i una criatura a l'altra li diu "em passes el color carn"?

De quin color és la carn? Només hi ha una carn, d'un color? Potser som de moltes carns, de tonalitats molt diferents? Potser no hauria d'existir només un sol nom per designar tota la diversitat de carns?

 

 


Helena Minuesa

Humanista, tècnica de cultura i museòloga, imparteix formació sobre Educació i mediació patrimonial i Acció cultural per a la transformació social a Escola EFA.

Ens recomana el llibre A casa teníem un himne, de Maria Climent.
Una història exquisidament escrita sobre les veus de tres dones que, malgrat ser de la mateixa família, són complements diferents. L'atzar de la vida fa que hagin de compartir un viatge plegades i és en aquest camí on es troben de nou i s'entenen, on els llaços que semblaven trencats es refan i on els silencis i traumes del passat prenen la paraula per esdevenir una oportunitat de reconciliació.
Aquest llibre és també per a mi un cant a l'amor incondicional d'aquelles mares que massa sovint han hagut de renunciar als seus propis somnis per a vestir els nostres.

 


Clara Vergés i Torra

Formadora de cursos vinculats a l'atenció a la diversitat i la gestió del talent (la seva especialitat en Psicologia).

Ens recomana el llibre Tiberi Cèsar de Núria Cadenes, Edicions Proa. Una novel·la allunyada dels estils populars i on es pot aprofundir d'una forma motivant en el passat històric. A més a més, l'autora és simplement genial en tot el que fa dins i fora l'escriptura.

 


Ariadna Dominguez Garcia

Educadora social i formadora apassionada del món social, concretament del lleure i de la discapacitat.
A totes aquelles persones amants dels viatges des del sofà de casa, a aquelles que volen transportar-se a entorns verds i lluny de l'asfalt de les ciutats... ens recomana el llibre Entre estrellas y montañas de Karlos Aretxabaleta.
És un llibre molt maco i fàcil de llegir. Una lectura agradable en tots els sentits.

 


Blanca Pascual Arànega

Directora de teatre, Coreògrafa i Formadora de l'Escola EFA en cursos de monitor i director de Lleure, especialitzada en cursos en comunicació davant de càmera, teatralització i immersió en Storytelling.

Ens recomana Kafka a la platja de Haruki Murakami. Una novel·la que narra les aventures i desventures de dos personatges ben diferents, però que passen en paral·lel i acaben convergent de la manera més inesperada. És una novel·la d'aquelles que no pots parar de llegir i que alimenta la imaginació d'una forma exquisida.

 


Núria García Delgado

Pdagoga, psicopedagoga, formadora i especialista en atenció a la diversitat a l'Escola EFA.

Ens recomana tot el que em cal ja ho duc a dins, de rupi kaur. Traducció de Bel Olid. Un llibre en el que pots triar els poemes a l'atzar, o bé llegir en l'ordre proposat per l'autora. Un recull de poemes de situacions amb les que podem connectar al llarg de la vida.  Rupi Kaur ens proposa i acompanya les paraules amb il-lustracions; per degustar a xarrupets.

 


Yolanda Colàs Álvarez

Sociòloga, assessora i desenvolupadora de projectes. Especialista en cultura, educació, media i TIC a cursos de l'Escola EFA.

Ens recomana el llibre Momo o Momo o l'estranya història dels lladres de temps i de la criatura que va tornar el temps robat als homes, de Michael Ende (Alemanya, 1929 - 1995). Autor també de "Jim Botó" o "La Història Interminable". Una novel·la que, tot i ser dirigida a adolescents, és una ideal lectura per a públic adult. Té doble lectura: una novel·la de fantasia i una novel·la de crítica social.

És una obra que ens presenta una societat moderna, dirigida a la productivitat en cadena, a l'obsessió per l'eficiència i per emplenar el temps lliure d'activitats. La població està alienada, va a correcuita, cada vegada més deshumanitzada fins i tot en les activitats d'oci i lleure. Momo és una petita nena òrfena que destaca per la seva excepcional escolta, paciència i calidesa humana. Sense voler-ho ni ser-ne del tot conscient, Momo comença a remoure consciències i, alhora, a fer enfadar als Homes Grisos, i es veurà ficada de cap en la lluita per recuperar el Temps de les persones.

La Yolanda recomana aquest llibre sempre que pot, ja que, des del seu punt de vista i dels valors que sent que la regeixen, és una obra que ens destaca les petites coses de la vida, l'important que és seure i escoltar, gaudir del nostre temps amb nosaltres mateixos, sigui produint, sigui fent activitats que ens agraden, sigui descansant i "veure la vida passar" i gaudir també de la solitud. Ens mostra el perillós que és no només una feina deshumanitzada i en cadena, sinó també l'obsessió per omplir la nostra agenda amb un munt d'activitats. Ens convida a reflexionar i valorar la vida i les petites coses, mentre ens endinsem en un món que camina entre els entorns típics de la fantasia i els elements clàssics de la ciència ficció.

 


Judit Belmonte Llorens

Orientadora de l'Acellec

Ens recomana el llibre: L'escola, casa de lectura de Mar Esteve. Eumo Editorial. Una meravellosa invitació a reflexionar sobre què ens aporta la lectura. Mar Esteve, pedagoga i professora d'Educació, ens presenta un recorregut per diferents autors que han centrat la seva obra a reflexionar sobre aquesta qüestió. A la segona part del llibre, hi trobarem propostes per acompanyar la lectura als infants i als joves, en les diferents etapes educatives. Es tracta d’un elogi de l’escola com a casa de lectura, i una a defensa de la lectura com a pràctica que ens forma i ens transforma. Una recomanació pels professionals de l’educació, per les families i pels apassionats dels llibres!

  


Anna Estela 

Educadora i formadora en cursos de monitores de lleure i de menjador, en monogràfics i tallers amb l'EFA.

Ens recomana el llibre "Pedagogia de l'oprimit" de Paulo Freire, pedagog i referent en pedagogia activa, educació permanent, lectura i escriptura. En aquest llibre ens parla del fet de decidir com un acte d'amor revolucionari per a poder esdevenir lliures. La cultura ens ofereix poder ser lliures.
Potser en alguns punts podem trobar-hi discrepàncies, però s'ha de llegir entenent el context en el qual es va escriure i el fet que va ser un model i referent.