Noticies

La iniciació al món del lleure educatiu

Et crida l’atenció el món educatiu? T’agradaria introduir-te en l’àmbit del lleure? Tens ganes de conèixer altres joves amb qui comparteixes aquests interessos i inquietuds?

El curs de premonitor/a de lleure és una formació adreçada a joves d’entre 14 i 17 anys que permet fer una capbussada en els fonaments del lleure educatiu. D’aquesta manera, fas un tast del lleure educatiu i de les tasques que fa un/a monitor/a, mitjançant l’experiència en primera persona de mitjans educatius diversos.

Contes, cançons, danses, teatre o jocs són alguns dels recursos pràctics que s’adquireixen amb la formació i que, des de la pròpia vivència, passen a formar part del ventall d’eines, tècniques i habilitats que duem sempre al sarró. D’aquesta manera, ens serveixen com a idees a l’hora de compartir espais amb infants o joves, tant si és en contextos educatius no formals, com els caus o els esplais, com si és en espais lúdics en què no hi ha una intenció educativa.

Així doncs, si tens interès per participar en l’organització d’activitats o tens dubtes al respecte, aquesta formació és ideal per descobrir d’una manera amena i entretinguda si t’hi vols professionalitzar més endavant, amb el curs de monitor/a de lleure.

Un dels valors afegits d’aquest curs rau en què totes les eines i recursos s’aprenen de la mà de companys/es d’edats i interessos similars; tant és així, que tot i que la formació dura només quatre dies, el vincle que es genera entre els i les participants és tan intens que permet teixir una xarxa amb els qui ho comparteixes, que acaben esdevenint amics i amigues.

Per tant, gràcies a la combinació dels continguts i de les activitats de coneixença, en menys d’una setmana es crea una comunitat entre participants i formadors/es que permet generar un espai còmode i amable d’aprenentatge per abordar temàtiques relacionades amb la preparació d’activitats, la seguretat a l’hora de dur-les a terme o la responsabilitat com a agents educatius que esdevenim.

Aquest curs et fa adonar que, com a joves i com a premonitors/es, som referents per als més petits i petites i, consegüentment, adquireixes consciència de la importància de les nostres accions i de les conseqüències dels nostres actes com a models educatius. En aquest sentit, la formació pretén encomanar-te l’esperit de voler deixar el món una mica millor de com l’has trobat i sembrar-te la llavor de la il·lusió per fer-ho possible amb entusiasme.

És evident, així doncs, que tot plegat va molt més enllà de conèixer les bases d’educar en el lleure: es tracta de contagiar una mirada alternativa i conscient respecte al nostre context. És un objectiu essencial fomentar una actitud crítica respecte al nostre impacte en el món per generar-hi canvis en positiu que contribueixin a la transformació social a través del nostre gra de sorra, de la nostra petita petjada.

Són moltes les anècdotes que et pots endur amb el curs: des de crear una cançó per donar-nos conjuntament el bon profit abans de menjar fins a aprendre a ballar la polca; des de llençar-nos d’esquena amb la confiança que hi haurà algú per subjectar-nos a aprendre a desxifrar enigmes que ens fan conscients de la importància de ser agraïts/es amb els qui ens envolten.

Ras i curt: una formació breu per aprendre a participar activament d’una educació de qualitat, en valors, connectada amb el nostre entorn i que ens permeti desenvolupar-nos en llibertat i a partir de la convivència entre totes les persones que hi estan vinculades. No té gaires secrets: només cal tenir una bona predisposició per voler pujar al tren d’aquesta experiència i una actitud activa i dinàmica per divertir-nos mentre compartim la quotidianitat.

I, atenció! Encara que et sembli que ja t’estàs fent gran i que això de jugar ja no va amb tu, amb aquest curs podràs tornar a connectar amb l’infant que portes a dins i deixar volar la imaginació i la creativitat per inventar noves activitats i jocs que t’interpel·lin i que et permetin passar-t’ho bé i omplir-te d’energia positiva. De fet, segur que descobreixes contextos d’educació en lleure dels quals pots ser partícip encara com a jove participant o bé com a premonitor/a o futur monitor/a.

Això sí, cal tenir en compte que aquesta formació no és reglada; s’obté el Diploma de Premonitor/a d’activitats en el lleure, un títol propi que reconeix les hores de participació en el curs i que permet enriquir el currículum a l’hora de buscar feina. Per tant, malgrat que no substitueix mai la titulació oficial de monitor/a de lleure, t’obre la porta a una futura dedicació professional en entitats o empreses del sector.

Amb tot, si encara no ets major d’edat i tens interès per aprendre a dissenyar activitats, submergir-te en dinàmiques d’expressió artística o descobrir jocs diversos, el curs de premonitor/a t’espera per compartir-lo amb joves com tu!

 

Mar Folch Ferré
Psicòloga i docent de secundària d'orientació educativa. Vinculada al món de l'educació, tant en l'àmbit formal com en el no formal, a través de l'escoltisme i el guiatge.